Ja, ja, het is echt herfst geworden hoor. We hebben erop moeten wachten, maar het is zover. Prachtig gezicht toch altijd al die bladeren en kleuren. Weet je wat ik ook tof vind aan de herfst: de appels en de peren. Zo fijn als die weer in het seizoen zijn! Na het delen van een karamel appel cake, is het de beurt voor een peren cake.

De smaken had ik al bedacht nu nog wat leuks voor de uitwerking. Ik heb gewoon het basisrecept voor cake gebruikt, wat ik al vaker heb gebruikt. Ik gebruik geen bloem met bakpoeder, omdat ik zelfrijzend bakmeel handiger vind, lekker snel. Bovendien heb ik het idee dat het nog luchtiger wordt.

Bij Laura, van Laura’s Bakery, vond ik het leuke patroon van de peren bovenop en het idee van de kaneelsuiker. Ik had niet zulke grove kaneelsuiker, maar met fijne kaneelsuiker krijg je ook een goede smaak. De peren zag je bij mij niet zo mooi meer terug helaas. Het is wel fijn omdat de peer nu beter verdeeld zit.

Nog een tip: als je eieren hebt van eigen kippen, like me, kunnen de eieren soms wat kleiner uitvallen. Voeg dan gewoon een extra ei toe, voor voldoende luchtigheid aan de cake.

Na meer dan 200 woorden over van alles en nog wat getypt te hebben gaan we door naar het recept! Eindelijk zul je denken…

speculaas-peer-cake-1

Ingrediënten speculaas peer cake

 • 200 gram boter
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzendbakmeel
 • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
 • halve eetlepel kaneel
 • halve eetlepel nootmuskaat
 • 2 handperen
 • eventueel: kaneelsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Mix de boter samen met de suiker tot een egaal beslag. Voeg hierbij een voor een de eieren totdat er een luchtig mengsel ontstaat. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden, de kaneel en de nootmuskaat toe. Mix dit goed door elkaar tot een egaal en luchtig cakebeslag.

Schil de peren. Snij 1 peer in stukjes en meng dit met een spatel door het beslag. Snij de andere peer in repen, deze komen op het beslag. Giet het beslag in het cakeblik en leg hier de repen peer overheen. Strooi hier eventueel wat (grove) kaneelsuiker over.

Zet in de oven voor 1 uur en doe daarna de saté-prikker check: saté-prikker schoon? Cake eruit. Laat helemaal afkoelen en snijd in plakken.

speculaas-peer-cake

Peer, echt wat voor de herfst. Wat ga jij ermee bakken?

 


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

6 gedachte over “Speculaas peer cake”
 1. Ik ga deze zeker proberen. De Herfskaramelcake was ook heerlijk.
  Tip:schud wat bloem om de stukjes peer dan blijven ze beter op hun plaats.

  1. Gelukkig! Ja inderdaad goede tip. Toch viel het mij nog mee dat ze echt enorm naar beneden waren gezakt. Maar voor de zekerheid kan je het altijd doen. 🙂

  1. Dankjewel Kim! Oh, dan smaakt het altijd nog lekkerder vind ik! Laat je het weten wat je ervan vond als je hem zelf hebt gemaakt? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *