Deze bitterballen zijn zo lekker! Heerlijk gevuld met garnaal en wat kruiden en omhult met een knapperig korstje. Wees zeker niet zuinig met de hoeveelheid garnalen, het is namelijk wel lekker dat je in elke hap een garnaal proeft. Waarom noemen we het anders nog garnalenbitterballen.

Het maken van bitterballen heb ik geleerd van Ilona van de blog Worstenbrood & Wijn. Ze had haar blog net zo goed Worstenbrood & Bitterbal kunnen noemen. Wat een creatieve bitterballen maakt zijn, allerlei soorten vullingen komen voorbij. Ik houd het iets meer het het ‘normale’ en ga voor een garnalen bitterbal.

Deze Hollandse garnalen ontving ik van het Nederlands Visbureau, daar komt ook de inspiratie voor dit recept vandaan, aangevuld met wat tips van Ilona en het internet. Het waren ongepelde garnalen en eerst griezelde ik er wat van, maar ja het moest toch gebeuren. De garnalen moesten gepeld worden. Wat een klus zeg, ik zou gaan voor gepelde garnalen als je deze bitterballen wil gaan maken.

Oh ja, trek er trouwens gewoon twee dagen (of meer) voor uit. De ene dag maak je het mengsel. De volgende dag bak je de bitterballen goudbruin.

Garnalenbitterballen met wijn

Ingredienten garnalenbitterballen
  • 175 gram Hollandse garnalen
  • 80 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 300 ml visbouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • bieslook
  • voor het paneren: bloem, paneermeel en (vloeibaar) eiwit
  • frituur met vet
Bereiding

Pel de garnalen.

Maak de visbouillon. Ik heb 2 blokjes gebruikt met 300 ml water. Ik gebruik verder geen zout of peper in de bitterballen, omdat ik dit sterk genoeg vind.

Week de gelatine in koud water.

Doe de boter in een steelpan. Voeg de bloem hier aan toe. Roer totdat er een glad mengsel ontstaat. Giet hier, al roerend, de visbouillon bij. Meng tot een gladde ragout. Blijf af en toe roeren en laat de ragout in ongeveer 8 minuten gaar worden.

Verwarm de slagroom. Knijp de gelatine uit en los deze op in de verwarmde slagroom. Voeg deze, als het is opgelost, toe aan de ragout. Meng daarna de eidooier door de ragout, daarna de garnalen en maak het af met de bieslook.

Proef dan even of je de smaak goed vind, voeg anders hier nog wat peper of zout toe. Doe dan het mengsel in een schaal en laat helemaal afkoelen. Het liefst een hele nacht.

Maak van de ragout ballen van ongeveer 18 gram.

Zet dan drie bakjes klaar: de eerste met bloem, vloeibaar eiwit, paneermeel. Rol de bitterbal eerst door de bloem, dan door het eiwit, dan door het paneermeel. Daarna nogmaals door het eiwit en het paneermeel.

Verwarm de frietpan en frituur de bitterballen in 3 minuten goudbruin!

Tip: je kunt ze ook niet frituren, maar invriezen nadat je ze gepaneerd hebt. Vries ze dan los van elkaar in zodat ze niet aan elkaar plakken. Als het eenmaal bevroren is, doe ze dan gerust in een zakje.

Eet smakelijk! 

Wat is jouw favoriete snack en welke smaak bitterbal vind jij lekker?

Garnalenbitterballen met wijn


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

Een gedachte over “Garnalenbitterballen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *