Aan hopjesvla heb ik enorm mooie herinneringen. Toen ik nog jonger was, ging ik op zaterdagochtend vaak naar mijn oma. Dat vond ik altijd erg gezellig! De andere reden was: ik wist dat oma tussen de middag altijd friet ging eten. Oma vond het dan leuk als ik bij haar bleef eten. Ik had geluk, want thuis eten wij altijd op zaterdagavond friet. Dus twee keer friet op een dag. Hoppa! Trouwens, ik ben #teamfriet, niet #teampatat, wat zeg jij?

Naast friet kreeg ik altijd een frikandel en een glaasje sinas, maar het toetje was ook zo waanzinnig lekker, want wat zette mijn oma dan meestal op tafel een schaaltje hopjesvla! Ohh, zo lekker. Toen ik in de Foodybox een pak koffie vond, werd het voor mij hoog tijd om zelf eens aan de slag te gaan met hopjesvla. Poging 1 was meer hopjesmelk, veel te dun, maar poging 2 ging goed en daarom deel ik nu het recept met jullie. Kijk/lees je mee?

Hopjesvla heeft eigenlijk de smaken koffie en karamel in zich, vandaar dat we eerst karamel maken en deze blussen we af met melk en koffie en door de maizena wordt het dik, waardoor het een stevige pap wordt. Dat is wat je wilt toch?

Ingrediënten hopjesvla

2 – 4 personen

 • 80 gram suiker
 • 2 el water
 • 400 ml melk
 • 100 ml koffie
 • 25 gram maizena
 • decoratie: mokkabonen

Bereiding

Doe de suiker in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Blijf rustig roeren en wacht totdat de suiker is gesmolten en gaat karameliseren. Blus daarna af met het water. Let op! Dit gaat enorm spetteren, je kunt het vuur dus beter even wat lager zetten. Roer daarna goed door. Neem ook de randen goed mee, want hier plakt de suiker erg aan vast.

Doe de maizena met 3 eetlepels melk in een kopje en roer dit goed door. Laat dit nog even staan.

Schenk daarna de rest van de melk bij het karamelmengsel en blijf telkens goed doorroeren. Doe daarna het maizenapapje erdoor en blijf weer goed roeren. Schenk daarna de koffie erbij. Blijf nu roeren totdat het mengsel de dikte heeft van vla. Let wel op de dat het mengsel niet gaat koken, dat is namelijk niet de bedoeling.

Als het mengsel dik genoeg is doe het dan in een schaal en druk er plasticfolie op. Dit voorkomt dat er een vel op komt. Laat de hopjesvla dan helemaal afkoelen. Roer hem voor het opdienen nog even goed door en verdeel dan over de schaaltjes. Decoreer eventueel met wat mokkaboontjes.

Welke jeugdherinneringen heb jij rondom eten?

De koffie zat in de foodybox en komt van koffievoordeel.nl. Gekregen dus, maar dat verandert zoals altijd niets aan mijn smaak of mening. 


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

12 gedachte over “Hopjesvla”
  1. Leuk al die herinneringen van vroeger, vind het altijd heerlijk om daaraan terug te denken. Misschien dat ik er ooit nog een artikel over ga schrijven.

 1. Heb al in geen jaren meer hopjesvla gegeten maar vroeger aten we dat thuis ook op zondag. Dan kregen we vla, doordeweeks nooit. Was echt iets voor het weekend, net iets lekkerder/uitgebreider eten en een extra lekker toetje. Leuke herinneringen! Bedankt voor het recept, lijkt me leuk om een keer te maken!

  1. Om dan het gevoel van vroeger terug te krijgen, zou ik echt deze hopjesvla maken. Want ik vind hem echt goed gelukt en precies hoe ik hem herinner van vroeger bij mijn oma.

 2. Team Friet sowieso haha en hopjesvla geeft mij ook herinneringen. Vroeger aten we het op zondag. Dat was een traktatie want door de weeks aten we geen vla. Lekkere smaak ook. Ik zal het eens zelf maken, kijken of het dan ook zo is als ik het me herinner. Bedankt voor je recept en leuke verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *