Een tijdje terug vroeg ik het al op mijn Facebookpagina: ‘moet er na het succes van de frikandellenvlaai een bitterballentaart komen’. De reacties waren niet ronduit positief, tsja: logisch, want het klinkt ook gewoon een beetje gek.

Eerst wilde ik de taart met bladerdeeg maken, maar aangezien de bitterballen al zacht zijn vond ik dat niet zo’n goed idee. Dus weer met vlaaideeg, ik heb hetzelfde recept gebruikt, maar dit keer met een klodder mosterd. Gebruik wel pittige mosterd. Aangezien de smaak van de mosterd in de oven wat milder wordt. Ik gebruik mosterd van Maille.

Voor dit recept maak ik wel gebruik van een frietpan. Ovenbitterballen kan denk ik ook wel, maar dat is prijziger.

Deze bitterballentaart zou je kunnen serveren tijdens de borrel. Gewoon in kleine stukjes en een bakje mosterd ernaast. Maar is ook lekker op frietdag. In plaats van een snack met friet eet je een stukje taart met wat friet. Heerlijk toch?

Als de taart uit de oven komt, meteen serveren. Warm is hij het lekkerst!

Toen ik onderstaande tweet Twitterde was er vooral nieuwsgierigheid, nou mensen; gewoon proberen hoor!

https://twitter.com/de_zoetekauw/status/831256403734036486

Ingrediënten (bitterballentaart)

  • 190 gram bloem
  • 5 gram gist
  • 10 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 30 gram boter
  • 75 ml melk
  • 25 – 30 bitterballen
  • 4 eetlepels sterke mosterd (Maille*)
  • eventueel wat mayonaise

Deze mosterd heb ik ontvangen in de Foodybox Kerst

Zie je dat ik dezelfde aankleding heb gebruikt als bij de frikandellenvlaai? 😉

Bereiding

Bekleed een vorm van 22 cm doorsnede met bakpapier en vet in met boter.

Vlaaideeg
Doe de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Klop het ei los. Voeg de helft van het ei toe bij het mengsel. Smelt de boter en doe deze in de kom. Voeg ook de melk toe. Voeg voor de smaak ook ongeveer 1 eetlepel mosterd toe. Kneed dit tot een soepel deeg.

Vet daarna een kom licht in met olijfolie en leg hierin het deeg. Doe er een theedoek overheen en laat het deeg daarna 1 uur rijzen.

Kneed daarna het deeg opnieuw even door en gebruik twee derde om de bodem en randen te bekleden. Rol hiervoor het deeg uit in een ronde cirkel, zodat de vorm helemaal bedekt is. Laat de stukje die over de vorm vallen nog even hangen, die kan je op het einde wegsnijden zodat je een mooier eindresultaat hebt.

Deeg frikandellenvlaai

Prik wat gaatjes in de bodem en laat even staan met een theedoek erover.

Vulling

Verwarm nu de oven voor op 190 graden.

Bak de bitterballen voor in de frietpan (3 à 4 minuten).

Besmeer de bodem van de taart met 2 eetlepels mosterd. Je kunt de smaak iets minder heftig maken door er ook wat mayonaise over te verdelen.

Als de bitterballen uit de frietpan komen laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel ze daarna over de taart. Doe op de bitterballen ook nog een beetje mosterd.

Rol daarna de rest van het deeg uit en verdeel over de bovenkant van de taart. Snijd de resten aan de zijkant eraf. Maak in het midden een inkeping, zodat de hete lucht daardoor kan ontsnappen.

Neem de rest van het ei en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Zet daarna voor 30 minuten in de oven. Daarna meteen serveren. Warm is de taart het lekkerst!

Lijkt het jou wat? Laat het weten in de reacties!


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

5 gedachte over “Bitterballentaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *