Pas was er in het nieuws dat een bakker een frikandellenvlaai had gemaakt. Super grappig natuurlijk, dus ik ben meteen aan de slag gegaan om zelf wat te gaan fabriceren. Mijn broer met zijn gezin kwam bij ons eten en de vlaai was door iedereen goedgekeurd. Ook de kinderen die uitjes niet zo lekker vinden.

Frikandellenvlaai 1
Ik ga nog een keer aan de slag met een bitterballen versie, wat daaruit komt gaan jullie zeker zien! Maar voor nu ga ik er geen woorden meer aan vuil maken, alleen dat het vet genieten is met deze frikandellenvlaai!

Ingrediënten (frikandellenvlaai)

 • 190 gram bloem
 • 5 gram gist
 • 10 gram suiker
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 30 gram boter
 • 75 ml melk
 • 6 frikandellen
 • half uitje
 • curry en/of mayonaise naar smaak

Bereiding

Haal de frikandellen uit de diepvries en laat ontdooien. Bekleed een vorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet in met boter. Vlaaivorm met losse bodem is het handigst.

Vlaaideeg
Doe de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Klop het ei los in een kommetje. Voeg de helft van het ei toe bij het bloemmengsel. Smelt de boter en doe deze in de kom. Voeg ook de melk toe. Kneed dit tot een soepel deeg, waarbij alles goed vermengt is.

Vet daarna een kom licht in met olijfolie en leg hierin het deeg. Doe er een theedoek overheen en laat het deeg daarna 1 uur rijzen.

Kneed daarna het deeg opnieuw, zo haal je de lucht uit het deeg, en gebruik twee derde om de bodem te bekleden. Rol hiervoor het deeg uit in een ronde cirkel, zodat de vorm helemaal bedekt is. Laat de stukje die over de vorm vallen nog even hangen, die kan je op het einde wegsnijden zodat je een mooier eindresultaat hebt.

Deeg frikandellenvlaai

Prik wat gaatjes in de bodem en laat even staan met een theedoek erover.

Vulling
Snijd in deze tijd de frikandellen in vieren en snipper het uitje. Verdeel daarna de stukjes frikandel, uitjes en de curry en mayonaise over de bodem.

Raster
Maak nu het raster voor bovenop. Rol het resterende deeg uit en snijd in lange repen die allemaal even breed zijn. Leg dan de repen kruiselings over de vlaai heen. Rol dan met de deegroller over de vlaai heen zodat de overvallende stukken deeg eraf vallen. Met het resterende eimengsel bestrijk je de bovenkant van de vlaai voor een goudbruine laag.

Raster maken frikandellenvlaai

Zet de frikandellenvlaai voor ongeveer 30 minuten in de oven op 190 graden.

Frikandellenvlaai

Serveer met extra curry en uitjes, een portie friet en wat sla (om het nog een beetje gezond te houden). Geniet!

Recept vlaaideeg is gebaseerd op het recept van Laura’s Bakery.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

31 gedachte over “Frikandellenvlaai”
  1. Dankje Anne! Tsja, dat is jammer. Ik ga nog een keer een versie maken met bitterballen, of eet je die ook niet?

 1. Leuk gedaan! Ik vond het grappig dat het opeens zo in het nieuws is, vrienden van mij maken echt al jaren frikandellen taarten (maar dan wel gewoon met bladerdeeg). Was een beetje het studenten feest voer. Jouw versie is veel luxer.

  1. O, wat leuk! Ik denk dat die inderdaad met bladerdeeg ook lekker zal zijn, maar inderdaad wat minder ‘luxe’. Toch ga ik het denk nog een keertje testen met bladerdeeg. Want het gaat mij om de smaak. 🙂

  1. Hoi Kiki! Ja is heerlijk hoor. 🙂 Ik heb gewoon normale gebruikt, denk dat het met ovenfrikandellen ook wel zou gaan, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd. Zou voor de normale frikandellen gaan, is nog goedkoper ook 😉 Succes! Laat je me weten of die gelukt is en hoe die smaakte (eventueel met foto)? Zou ik leuk vinden. Groetjes, Lianne

  1. Ik zou de taart in de koelkast bewaren, vooral met deze temperaturen. Of je moet hem uit de oven halen en direct serveren. Maar ik denk dat het ook wel buiten de koelkast kan, maar zoals ik zei persoonlijk liever in de koelkast.

 2. Ik heb de frikandellenvlaai vandaag gemaakt. Hij was heerlijk! (Had er wel wat meer frikandellen in gedaan). Die ga ik vast nog eens maken. Maar eerst nog meer recepten uitproberen, wat een leuke site!

  1. Dank je voor al je complimenten. Fijn dat de taart zo lekker was. Haha, hoe meer frikandel hoe beter toch? Ik maak hem nu vaak met een mengsel van mayo, curry, uitje en frikandel. Dat mix ik door elkaar en dat stort ik dat in de vlaaivorm (die natuurlijk al bekleed is met het vlaaideeg). Veel plezier met bakken!

  1. Dat lijkt mij niet handig, want dan rijst het vlaaideeg niet. Je kunt als vervanging van het vlaaideeg wel bladerdeeg gebruiken. Dan heb je twee rollen vers bladerdeeg nodig. 1 voor de onderkant en zijkant van van de vorm en de andere maak de het raster van.

 3. Ik heb afgelopen weekend een versie gemaakt met 24 ovenbitterballen en mosterdsaus! Ook heerlijk! Voor de niet-frikandel-liefhebbers. Goed in de smaak gevallen 🙂

  1. Tof! Ik heb zelf ook een bitterballenvlaai op mijn blog staan, is inderdaad hetzelfde idee. 🙂 Mooi dat die lekker was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *