Frikandellenvlaai

Pas was er in het nieuws dat een bakker een frikandellenvlaai had gemaakt. Super grappig natuurlijk, dus ik ben meteen aan de slag gegaan om zelf wat te gaan fabriceren. Mijn broer met zijn gezin kwam bij ons eten en de vlaai was door iedereen goedgekeurd. Ook de kinderen die uitjes niet zo lekker vinden.

Frikandellenvlaai 1
Ik ga nog een keer aan de slag met een bitterballen versie, wat daaruit komt gaan jullie zeker zien! Maar voor nu ga ik er geen woorden meer aan vuil maken, alleen dat het vet genieten is met deze frikandellenvlaai!

Ingrediënten (frikandellenvlaai)

 • 190 gram bloem
 • 5 gram gist
 • 10 gram suiker
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 30 gram boter
 • 75 ml melk
 • 6 frikandellen
 • half uitje
 • curry en/of mayonaise naar smaak

Bereiding

Haal de frikandellen uit de diepvries en laat ontdooien. Bekleed een vorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet in met boter. Vlaaivorm met losse bodem is het handigst.

Vlaaideeg
Doe de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Klop het ei los in een kommetje. Voeg de helft van het ei toe bij het bloemmengsel. Smelt de boter en doe deze in de kom. Voeg ook de melk toe. Kneed dit tot een soepel deeg, waarbij alles goed vermengt is.

Vet daarna een kom licht in met olijfolie en leg hierin het deeg. Doe er een theedoek overheen en laat het deeg daarna 1 uur rijzen.

Kneed daarna het deeg opnieuw, zo haal je de lucht uit het deeg, en gebruik twee derde om de bodem te bekleden. Rol hiervoor het deeg uit in een ronde cirkel, zodat de vorm helemaal bedekt is. Laat de stukje die over de vorm vallen nog even hangen, die kan je op het einde wegsnijden zodat je een mooier eindresultaat hebt.

Deeg frikandellenvlaai

Prik wat gaatjes in de bodem en laat even staan met een theedoek erover.

Vulling
Snijd in deze tijd de frikandellen in vieren en snipper het uitje. Verdeel daarna de stukjes frikandel, uitjes en de curry en mayonaise over de bodem.

Raster
Maak nu het raster voor bovenop. Rol het resterende deeg uit en snijd in lange repen die allemaal even breed zijn. Leg dan de repen kruiselings over de vlaai heen. Rol dan met de deegroller over de vlaai heen zodat de overvallende stukken deeg eraf vallen. Met het resterende eimengsel bestrijk je de bovenkant van de vlaai voor een goudbruine laag.

Raster maken frikandellenvlaai

Zet de frikandellenvlaai voor ongeveer 30 minuten in de oven op 190 graden.

Frikandellenvlaai

Serveer met extra curry en uitjes, een portie friet en wat sla (om het nog een beetje gezond te houden). Geniet!

Recept vlaaideeg is gebaseerd op het recept van Laura’s Bakery.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

31 Comments

 • Emma 5 juli 2016 at 11:25 Reply

  Oooww lekker:)
  Ik ga het een keertje proberen!

  • Lianne 5 juli 2016 at 11:26 Reply

   Leuk Em! En nu heb je toch vakantie, dus je hebt alle tijd! 🙂

 • Anne Baarssen 6 juli 2016 at 12:21 Reply

  Wat een ontzettend gaaf recept, het is dat ik geen frikandellen eet maar anders..

  • Lianne 6 juli 2016 at 13:50 Reply

   Dankje Anne! Tsja, dat is jammer. Ik ga nog een keer een versie maken met bitterballen, of eet je die ook niet?

 • Anne 6 juli 2016 at 22:15 Reply

  Haha zo leuk! Dit moet ik een keertje maken..

  • Lianne 6 juli 2016 at 22:41 Reply

   Zeker doen! Tag je mij in het eindresultaat? Ik ben benieuwd. 🙂

 • Eva 7 juli 2016 at 22:03 Reply

  Wat een leuk idee en zo origineel!

  • Lianne 7 juli 2016 at 22:57 Reply

   Dankjewel Eva! 🙂

 • Mariska 12 juli 2016 at 11:01 Reply

  Leuk gedaan! Ik vond het grappig dat het opeens zo in het nieuws is, vrienden van mij maken echt al jaren frikandellen taarten (maar dan wel gewoon met bladerdeeg). Was een beetje het studenten feest voer. Jouw versie is veel luxer.

  • Lianne 12 juli 2016 at 11:21 Reply

   O, wat leuk! Ik denk dat die inderdaad met bladerdeeg ook lekker zal zijn, maar inderdaad wat minder ‘luxe’. Toch ga ik het denk nog een keertje testen met bladerdeeg. Want het gaat mij om de smaak. 🙂

 • Kiki 7 februari 2017 at 22:43 Reply

  Klinkt lekker! Moeten de frikandellen ovenfrikandellen zijn of normale?

  • Lianne 7 februari 2017 at 23:13 Reply

   Hoi Kiki! Ja is heerlijk hoor. 🙂 Ik heb gewoon normale gebruikt, denk dat het met ovenfrikandellen ook wel zou gaan, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd. Zou voor de normale frikandellen gaan, is nog goedkoper ook 😉 Succes! Laat je me weten of die gelukt is en hoe die smaakte (eventueel met foto)? Zou ik leuk vinden. Groetjes, Lianne

 • Mariëlle in de Keuken 22 april 2017 at 20:08 Reply

  Super leuk recept!

  • Lianne 24 april 2017 at 22:15 Reply

   Dankje Mariëlle! Ik ben benieuwd wat jij ervan vind, als je hem gaat maken. 🙂

 • Merel 30 mei 2017 at 21:39 Reply

  Kun je de taart het beste binnen of buiten de koelkast bewaren? 😊

  • Lianne 1 juni 2017 at 18:08 Reply

   Ik zou de taart in de koelkast bewaren, vooral met deze temperaturen. Of je moet hem uit de oven halen en direct serveren. Maar ik denk dat het ook wel buiten de koelkast kan, maar zoals ik zei persoonlijk liever in de koelkast.

 • Chantal 28 september 2017 at 21:00 Reply

  Ik heb de frikandellenvlaai vandaag gemaakt. Hij was heerlijk! (Had er wel wat meer frikandellen in gedaan). Die ga ik vast nog eens maken. Maar eerst nog meer recepten uitproberen, wat een leuke site!

  • Lianne 28 september 2017 at 22:00 Reply

   Dank je voor al je complimenten. Fijn dat de taart zo lekker was. Haha, hoe meer frikandel hoe beter toch? Ik maak hem nu vaak met een mengsel van mayo, curry, uitje en frikandel. Dat mix ik door elkaar en dat stort ik dat in de vlaaivorm (die natuurlijk al bekleed is met het vlaaideeg). Veel plezier met bakken!

 • June Elshot 21 november 2017 at 19:10 Reply

  Mmmmmmm lijkt me super lekker, gaat het ook een keer proberen!!!!

  • Lianne 27 november 2017 at 09:39 Reply

   Leuk! Veel bak plezier! Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

 • Maxim 25 november 2017 at 13:56 Reply

  Je recept zit in de beschrijving van een video van Dylan Haegens (Waarin hij een frikandellen vlaai maakt)

  • Lianne 27 november 2017 at 09:38 Reply

   Ja, ik heb het gezien, leuk he! 🙂

 • Ashley 6 januari 2018 at 13:43 Reply

  Kan je het ook zonder gist maken

  • Lianne 6 januari 2018 at 14:31 Reply

   Dat lijkt mij niet handig, want dan rijst het vlaaideeg niet. Je kunt als vervanging van het vlaaideeg wel bladerdeeg gebruiken. Dan heb je twee rollen vers bladerdeeg nodig. 1 voor de onderkant en zijkant van van de vorm en de andere maak de het raster van.

 • Swap: brownies van zwarte bonen – Foodie Marjan 22 april 2018 at 09:09 Reply

  […] de mensen die me een beetje kennen, ze heeft ook een taart van frikandellen  en ja het had nog beter bij me gepast als ik deze zou maken. Want ik heb een ernstige frikandellen […]

 • Maike 4 oktober 2018 at 09:29 Reply

  Ik heb afgelopen weekend een versie gemaakt met 24 ovenbitterballen en mosterdsaus! Ook heerlijk! Voor de niet-frikandel-liefhebbers. Goed in de smaak gevallen 🙂

  • Lianne 9 oktober 2018 at 21:25 Reply

   Tof! Ik heb zelf ook een bitterballenvlaai op mijn blog staan, is inderdaad hetzelfde idee. 🙂 Mooi dat die lekker was!

 • Nal 17 januari 2019 at 19:57 Reply

  Hoi, kan je deze ook in de vriezer bewaren en later weer opwarmen

  • Lianne 17 januari 2019 at 20:31 Reply

   Hoi Nal, dat kan zeker! Gewoon weer even opwarmen in de oven, wat curry erbij en heerlijk is die! 🙂

 • Silvie 27 november 2019 at 11:40 Reply

  Wat voor gist heb je voor dit recept gebruikt?

  • Lianne 27 november 2019 at 22:50 Reply

   Gist uit een zakje. Veel bak plezier!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: