De perfecte kruidcake

Is het nou kruidkoek of kruidcake? Ik kies maar voor cake, want daar vind ik hem het meeste op lijken. Bij kruidcake is het voor mij belangrijk dat hij een beetje nattig is, dat er genoeg kruiden in zitten en mooi hoog gerezen.

kruidcake

Van mijn schoonzus kreeg ik het perfecte recept waarmee je geweldig smakelijke kruidcake kan maken. Lekker voor bij een kop koffie of, in mijn geval, een kop warme thee. Zelf voeg ik altijd veel kruiden toe, want daar houd ik nu eenmaal van. In het oorspronkelijke recept staan 4 theelepels, maar ik denk dat ik 3 eetlepels erin heb gedaan.

Ingrediënten (kruidcake)

  • 375 gram bruine basterdsuiker
  • 375 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram roomboter
  • 4 (of meer) tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel stroop
  • snufje zout
  • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Meng de roomboter samen met de bruine basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout, de koek- en speculaaskruiden. Voeg hier de stroop en lauwwarme melk aan toe. Doe daarna één voor één de eieren erbij. Als laatste voeg je het bakmeel toe en meng je tot er een mooi glad mengsel ontstaat.

Daarna in de oven voor zo’n 60/65 minuten, af laten koelen en aansnijden!

Kruidcake

kruidcake

Vind jij kruidcake lekker en ga jij dit recept ook proberen?


***** Hier vind je alle Valentijn recepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

23 Comments

  • Mariska 11 februari 2016 at 12:29

    Dat ziet er weer heerlijk uit!

    Reply
    • Lianne 11 februari 2016 at 14:01

      Dankjewel Mariska! Het smaakt ook zeer lekker.

      Reply
  • Laura - Dagelijkse hap 11 februari 2016 at 13:10

    Dit ziet er zo super lekker uit 😀 Ik heb nog nooit kruidencake gemaakt, maar wil het wel proberen 🙂

    Reply
    • Lianne 11 februari 2016 at 14:00

      Dankjewel voor je reactie. Moet je echt doen het smaakt echt heerlijk! Ik hoor wel hoe je hem vond smaken. 🙂

      Reply
  • Mienke 16 februari 2016 at 14:36

    Wij gaan ‘m ook proberen, lian! Ben benieuwd, hij zal vast heerlijk zijn!;)

    Reply
    • Lianne 16 februari 2016 at 14:39

      Ja, doe dat eens, vind ik kei-leuk! 🙂 Ik hoop het wel.

      Reply
  • Jolanda van der Pijl 23 februari 2016 at 15:16

    Lianne. Lijkt mij een heerlijk recept. Ga het proberen.

    Reply
    • Lianne 23 februari 2016 at 15:29

      Leuk! Laat even weten of die gelukt en lekker was als u wil 🙂

      Reply
  • willy 12 maart 2016 at 15:50

    Hé ik heb hem vanochtend gemaakt, ik ben benieuwd hoe hij smaakt! Hij is wel hoger dan vorige week, toen had ik ook kruidcake gemaakt met een pak van dr. Oetker waar alleen water en basterdsuiker bij moest, maar die was heel laag! Smaak was overigens wel lekker!

    Reply
    • Lianne 12 maart 2016 at 17:24

      Leuk! Hopelijk goed natuurlijk. 🙂 Ben benieuwd hoe die was, laat dat me nog eventjes weten als je wilt.

      Reply
  • Elze de Korte 4 mei 2017 at 08:25

    De ouderen hebben gesmuld van de overheerlijke kruidcake!!
    Een super recept

    Reply
  • Trienke 3 juni 2017 at 08:55

    Hallo. Kun je dit recept ook als taart gebruiken?

    Reply
    • Lianne 3 juni 2017 at 09:04

      Je bedoeld dat je de cake in een springvorm doet? Dat zou kunnen. Ik zou dan een springvorm van 22 cm nemen denk ik. Of het recept verdubbelen of 1,5x zo veel gebruiken.

      Reply
  • Sanne 28 september 2017 at 15:59

    Deze week gebakken, aangevuld met rozijnen en appel. Resultaat verrukkelijk!
    Dank je voor dit recept!

    Reply
    • Lianne 28 september 2017 at 17:56

      Leuk Sanne, binnenkort komt er ook nog zo’n soort variant op mijn blog: ik noem het appeltaart kruidcake. Ook erg lekker! Fijn dat het zo mocht smaken. 🙂

      Reply
  • Linda 1 juni 2018 at 09:57

    Ben hem nu voor de 2de keer aan het maken, zo goed bevallen! Dit is inderdaad het lekkerste recept! 🙂

    Reply
    • Lianne 1 juni 2018 at 10:41

      Oh zo leuk! Geniet ervan. 🙂

      Reply
  • Teresa Kroneman 6 september 2018 at 19:27

    Vanmiddag gemaakt .. En hij was heeeerlijk!! Voor herhaling vatbaar!

    Reply
    • Lianne 9 oktober 2018 at 21:36

      Goed om te horen!

      Reply
  • Martine 20 september 2018 at 20:52

    Vandaag gemaakt, had er een beetje sinaasappelaroma aan toegevoegd. Heerlijk! Wat een goed recept. Deze gaat zeker vaker worden gemaakt. Bedankt!

    Reply
  • Martine 21 september 2018 at 10:09

    Wat een heerlijk recept! Ik had er een beetje sinaasappel aroma door gedaan. Hij is mooi hoog en totaal niet droog. Dank voor het delen!

    Reply
    • Lianne 9 oktober 2018 at 21:34

      Klinkt erg smakelijk! Bedankt voor de leuke tip. 🙂

      Reply
  • Emmy 30 oktober 2018 at 14:19

    Hoi Lianne,
    Ik heb vandaag je kruidcake gemaakt, alleen lactoservij. De roomboter heb ik vervangen door Becel plantaardige roomboter en de melk door oatly Barista havermelk. Dit omdat mijn man een lactose allergie heeft. Zijn conclusie: zo hoort het te smaken! Wat een fijn recept, en prima aan te passen dus. Bedankt, deze houden we erin.

    Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!