Laatst had ik zin om aan de slag te gaan met brood. Eigenlijk doe ik het nooit, aangezien ik het altijd zoveel tijd vind kosten.

In het bakboek van Sarena, winaar HHB 2015, zag ik een heerlijk brood: Nutella Ster Brioche Brood. Sarena maakt zelf haar choocladepasta, maar ik ben daar echt te lui voor, maar met winkel-pasta smaakt het ook prima. Al kan ik natuurlijk niet vergelijken. 

Het maken van dit brood ging niet altijd even soepel. De eerste keer was al de pasta er namelijk uitgelopen en dan krijg je nogal een saai brood. Dit voorkom je door twee punten goed bij elkaar te duwen en deze uiteinden goed onder het deeg te vouwen. (Stap 7 + 8 is dus erg belangrijk) Dit brood lijkt mij perfect voor het Kerst ontbijt en al is het even een werkje. Het is het waard!

nutella-ster-brioche-brood2

Ingrediënten Nutella Ster Brioche Brood

 • 450 gram bloem + voor bestuiven van het aanrecht tijdens het uitrollen van het deeg
 • 7 gram gist (zo’n zakje)
 • 200 ml melk
 • 30 gram boter
 • 60 gram suiker
 • 2 eieren
 • 200 gram nutella / chocoladepasta
 • 1 eiwit

Bereiding

Maak eerst het deeg. Dit doe je door de bloem, het gist, de boter, de melk en het ei met elkaar te mengen. Gebruik hiervoor je handen of een mixer met deeghaken. Laat het deeg daarna 1 uur rijzen en dan is het klaar voor gebruik.

nutella-ster-brioche-brood

Van deeg, tot mooie brood ster met chocolade

Aan de hand van bovenstaande afbeelding licht ik toe wat je precies moet doen om zo’n mooie ster te krijgen. Kneed allereerst het deeg goed door.

 1. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol een stuk uit tot een grote ronde plak. Vergeet niet om het aanrecht te bebloemen, anders blijft alles plakken.
 2. Met behulp van een springvorm (die van mij was 30 cm) maak je cirkels. Doe dit met alle vier de stukken.
 3. Smeer een cirkel in met nutella / chocoladepasta. Laat aan de randen een heel klein randje onbedekt.
 4. Leg de volgende deegcirkel erop, smeer in met pasta, leg deegcirkel 3 erop, smeer in met pasta en leg als afsluiting deegcirkel 4 erop.
 5. Zet in het midden een glas en verdeel de cirkel in 16 gelijke repen. Maak eerst een kruis van vier inkepingen. Tussen iedere inkeping in snijd je opnieuw het deeg door. Herhaal dit nog een keer totdat je zestien punten hebt.
 6. Pak daarna twee repen die naast elkaar liggen en draai ze twee keer, om zichzelf, naar buiten toe. Herhaal dit 8 keer.
 7. Pak daarna twee repen die naast elkaar liggen en duw de onderkanten tegen elkaar aan. Herhaal dit ook 8 keer voor alle repen.
 8. Vouw deze uiteinden onder het deeg, zodat ze goed vast blijven zitten. Ook dit moet 8 keer herhaald worden.
 9. Daarna laat je de ster een half uur rijzen. Daarna smeer je het brood in met het losgeklopt eiwit en mag het in de oven.

Ik hoop dat ik het duidelijk uitgelegd heb, snap je iets niet? Vraag het dan in de reacties. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren, zodat je aan het bakken kunt. 

Zet het brood voor 30 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden).

Het eindresultaat is heerlijk! En natuurlijk heel erg leuk voor tijdens een heerlijk ontbijt of voor de Kerst.

Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

nutella-ster-brioche-brood1

Zou jij dit Nutella ster brioche brood maken voor tijdens het ontbijt?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Nutella Ster Brioche Brood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *