Macarons: moeilijk hoor. Zeker te weten. Ik heb ze verschillende keren gemaakt, allemaal mislukt. Toen ik het amandelmeel van de Molensteen toegestuurd kreeg, dacht ik: ik probeer het nog een keer. Nu kan ik het dan eindelijk zeggen, ze zijn gelukt!

chocolade macarons

Na wat gezoek op Youtube, Google, Heel Holland Bakt en Hidde den Brabander was ik eruit: ik weet hoe het moet. Helaas stond mijn oven toch niet helemaal goed, dus de eerste 14 macaronhelften waren veel te bruin geworden aan de onderkant. Tsja, die heb ik weggegooid. Toen de oventemperatuur was aangepast ging het prima. Let dus op met je oven, hou je macarons in de gaten.

chocolade macarons

De vulling heb ik simpel gehouden en ik heb de macarons verder ook niet gedecoreerd. Dat komt misschien een volgende keer. Welke smaken zou jij dan lekker vinden?

Ingredienten chocolade macarons
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 el cacaopoeder
  • 130 gram eiwit (+ 20 gram suiker)
  • 200 gram suiker
  • 70 gram water
  • 175 gram chocoladepasta
Bereiding

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven op 170 graden.

Meng het amandelmeel en de poedersuiker door elkaar. Splits de eieren (ongeveer 4) en doe het eiwit in een kom. Met de eidooiers maak je bijvoorbeeld deze vlaai. Voeg 65 gram eiwit toe aan de broyage (mengsel van amandelmeel en poedersuiker). Meng dat er goed door heen. Voeg daar ook de cacaopoeder aan toe en meng tot alles met elkaar vermengt is.

Doe de 200 gram suiker en het water in een pannetje. Kook dit tot 120 graden. Doe de overige 65 gram eiwit met de suiker in een kom en mix deze stijf. Dit gaat het beste met een standmixer, dan heb je je handen vrij. Als het suikerwater de temperatuur heeft bereikt voeg je dit al mixend toe aan het eiwit. Op die manier wordt het eiwit gaar en steviger. Als het suikerwater helemaal is opgenomen mix dan nog even kort door.

Meng nu het eiwitschuim in drie delen toe aan het mengsel van amandelmeel, poedersuiker en eiwit. Als alles door elkaar zit moet je macroneren. Dat houd in dat je het mengsel snel mengt en daarmee de lucht eruit slaat. Als je de spatel er dan uithaalt moet het mengsel weer teruglopen tot een geheel. Dan is het goed.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit bolletjes op de bakplaat. Dan ongeveer 15 minuten in de oven. Zodra ze uit de oven komen laat je ze helemaal afkoelen.

Doe de chocoladepasta in een spuitzak, spuit wat op de ene helft van de macaron en duw de andere er bovenop. Dan heb jij deze ‘beroemde’ koekjes van bakker Laduree zelf gemaakt. Geniet er lekker van onder het genot van een bakje thee.

chocolade macarons

Bron: Heel Holland Bakt


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Chocolade macarons”
  1. Hmmm macarons, het is echt super lang geleden dat ik ze gegeten heb. Maar wat zijn ze lekker en wat zien deze er overheerlijk uit!

    1. Eigenlijk moet je dan gauw zelf eens maken, dit recept lukte mij echt meteen, dus dan kan jij het ook. 🙂 Welke vulling vind jij het lekkerst?

  2. Wauw ze zien er supermooi uit! Fijn dat het eindelijk gelukt is 🙂 Ik moet ook maar weer eens een poging gaan wagen haha.

    1. Ja, super blij hier! Ga ze nog een keer maken, maar dan met een frisse vulling. Kijken of dat ook goed lukt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *