Brownies met zwarte bonen en dadels

Dat klinkt toch wat vreemd zo’n recept: brownies met zwarte bonen en dadels. Je zou bijna denken dat ik een echte gezondheidsfreak ben geworden. Nou, dat niet hoor. Wel vind ik het leuk om van alles te proberen en als het dan goed, en lekker, uitvalt… Ja, dan deel ik het graag met jullie!

De zwarte bonen brownie in vroege tijden..

Ooit, een aantal jaar geleden, zat ik echt in een ‘gezonde periode’. Ik bakte met dadels, fruit en noten. Ik heb zelf een keer een courgette cake gemaakt, die vond ik dan wel wat minder… En ik maakte zwarte bonen brownies. Nu was het helaas zo dat de bonen niet goed fijn waren gemalen, dus soms zat je echt te kauwen op een hele boon, nou liever niet. Dus het is heel belangrijk dat de bonen goed gepureerd zijn!

Laatst was ik bij een vriendinnetje van mij en toen bedachten we om wat te gaan bakken. Dat werden zwarte bonen brownies uit het boek ‘Eet als een Expert’ (meer info, klik hier). Die waren echt heerlijk zacht en dan is het toch leuk om in je achterhoofd te houden, dat ze niet bommetje vol met calorieën zitten. Ik ben uiteindelijk thuis aan de slag gegaan, om ook zulke lekkere brownies te maken, dat is gelukt en het eindresultaat zie je hier. Bovendien deel ik natuurlijk het recept met jullie.

Ingrediënten brownies met zwarte bonen en dadels

 • 1 blik zwarte bonen (uitgelekt)
 • 2 eieren
 • 15 dadels (ontpit)
 • 30 gram cacao
 • 1 eetlepel vanille aroma
 • 2 eetlepels olie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met boter en/of bekleed met bakpapier.

Week de dadels in een bakje met warm water. Zo zijn ze gemakkelijker te pureren.

Laat de bonen uitlekken in een vergiet.

Zodra de dadels 5 – 10 minuten geweekt hebben, doe je de dadels met de bonen en eieren in een stevige blender. Als dit goed vermalen is voeg dan de cacao, vanille aroma en de olie toe.

Doe het mengsel in het cakeblik en bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Doe daarna de satéprikker check: als deze er (bijna) droog uitkomt is zijn de brownies goed.

Strooi er daarna nog wat cacao overheen voor een finishing touch. 

brownies met zwarte bonen en dadels

Ja, hoor deze brownies mag je best vaker eten. Ze zijn namelijk helemaal niet vreselijk ongezond. Dus deze mag je doordeweeks echt wel eten. Ik zou alleen in het weekend wel gaan voor échte brownies met suiker, chocolade en ander lekkers. Meer brownierecepten zien? Klik hier.

Denk je dat jij ze lekker vind, deze zwarte bonen brownies?


***** Hier vind je alle Paasrecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 Comments

 • Laura 6 juni 2017 at 14:12

  Ziet er serieus goed uit ook. Ook een goed alternatief voor mensen met een gluten -, lactose – en suiker intolerantie (ik heb een vriendinnetje die dat heeft). Dus deze ga ik misschien ook eens proberen en als ie te bikken is ook delen met anderen haha.

  Reply
  • Lianne 6 juni 2017 at 21:47

   Dankje! Oh, dat is dan inderdaad een goed idee. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je dat nog weten? Altijd leuk om ook de mening van anderen te horen over baksels. 🙂

   Reply
   • Laura 6 juni 2017 at 21:48

    Sure! Zal wss wel even duren voor we weer samen eten inclusief toetjes :p

    Reply
 • Swap: brownies van zwarte bonen – Foodie Marjan 22 april 2018 at 09:03

  […] een baksteen op mijn maag lag. Tijd dus om een ander recept te kiezen! En zie hier deze heerlijke brownies! Waar ik lekker (bijna) niks aan veranderde omdat het recept al super […]

  Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!