Appel Monchou Taart met Crumble

Het is vandaag alweer de laatste dag van januari! Dat betekend foodblogswap. Elke laatste dinsdag of vrijdag van de maand deel ik een recept van de blog van een ander. Dit keer kreeg ik de blog van Maaike toegewezen. Maaike is een toffe meid en blogt op: The Answer is Food. Nou, dat klinkt best goed toch?

The Answer is Food

Wat ook heel leuk is, is dat ik Maaike ook ‘ken’, ik heb haar namelijk ontmoet tijdens een toffe workshop van Life of Pie Amsterdam en ook tijdens All You Need is Food. Super aardige meid en als je beiden van eten houd heb je in elk geval één goede overeenkomst.

Maaike deelt op haar blog veel lekkere snelle recepten en heerlijke lunchboxen. Voor inspiratie en recepten moet je zeker bij haar zijn. Ook heeft ze superveel leuke ideeën voor het beleggen van wraps. Op verjaardagen zie je vaak een wrap met kipfilet en paprika voorbijkomen, maar Maaike heeft allerlei toffe tips. Bijvoorbeeld met doperwten of perzik. Oh ja en die foto’s, echt heel mooi! Daar moet je alleen al voor op haar blog kijken. 😀

Aangezien ik natuurlijk een echte zoetekauw ben, ik ging voor de categorie taart. Ideaal die zoekfunctie op haar blog! Het werd de appel crumble cheesecake. Maaike maakte die voor haar 1-jarig blogjubileum, wat nu al weer dik een jaar geleden is. Maaike maakt een gebakken cheesecake en ik maak een no-bake versie met Monchou.

Tijdens het bakken kwam ik erachter dat Sabine, van Ohmyfoodness zoiets ook heeft gemaakt, ik heb die taart toen via haar blog gemaakt en die ben ik nooit vergeten. Vandaar dat die veel op die van haar lijkt. 

Ingrediënten Appel Monchou Taart met Crumble

Bodem

 • 320 gram jodenkoeken
 • 125 gram boter

Vulling

 • 200 gram monchou (2 pakjes)
 • 250 ml slagroom (+ 1 eetlepel witte basterdsuiker)
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • snufje kaneel (naar smaak)

Appellaag

 • 4 appels
 • 1 eetlepel kaneel

Crumblelaag 

 • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 100 gram bloem
 • 35 gram havermout
 • 80 gram boter

Bereiding

Bekleed een springvorm met bakpapier.

Bodem

Stamp of maal de jodenkoeken klein met een deegroller of in de keukenmachine. Smelt daarna de boter en doe dit bij de koekkruimels. Roer door en verdeel dit over de bodem van de springvorm.

Vulling

Mix de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Meng in een andere kom de MonChou met de basterdsuiker en kaneel tot een romig geheel. Voeg hierbij de stijfgeklopte slagroom en meng door elkaar. Als de bodem afgekoeld en hard geworden is verdeel dan het MonChou mengsel over de bodem en laat opstijven voor 2 à 3 uur.

Appellaag

Ik maak de appeltjes zacht in de oven, omdat ze anders veel te hard zijn voor in de taart, en das niet lekker. 🙂 Je kunt ze trouwens ook in de pan zacht laten worden, met een klontje boter. Maar ik dacht: ‘joh, ik gebruik toch de oven voor de crumble, dat combineren we effies.’ Dus vandaar…

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels, snijd in blokjes en doe in een kom. Doe hier de kaneel bij en roer door elkaar. Neem dan een bakvorm (vierkant/brownievorm), leg een bakpapiertje op de bodem en leg de appelstukjes erop.

Crumblelaag 

Maak de crumble door alle ingrediënten hiervoor in een kom te doen. Kneed daarna tot een kruimelig deeg.

Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Zet de bakvorm met de appelstukjes erop. Het deeg voor de crumble leg je ernaast. (Niet in de bakvorm, maar op de bakplaat.)

Zet voor 20 minuten in de oven, maar roer de appelstukjes en de crumble halverwege even om.

Laat de appelstukjes en de crumble daarna wat afkoelen. Verdeel eerst de appelstukjes over de monchoulaag en daarna de stukjes crumble. Dan is je taart klaar, dus tijd om te proeven!

Tsja, en wat vind je er dan van hé. Dat is altijd enorm spannend, maar tegen de combinatie appel en kaneel kan niks tegenop. Dus dit was dan ook zeker een succesje!

Gaan jullie hem ook eens bakken? Laat het me weten. 🙂


***** Hier vind je alle Paasrecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 Comments

 • Daniëlle - Foodaholic.nl 2 februari 2017 at 16:20

  Oeh, Die vind ik er echt super lekker uitzien!

  Reply
  • Lianne 2 februari 2017 at 23:50

   Ha Daniëlle, Dankjewel! Wij vinden hem hier ook echt heel erg lekker. Mijn moeder zei zelfs dat ze hem lekkerder vond dan met kersenvlaaivulling. (ik weet dat nog niet zo…) Groetjes, Lianne

   Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!